...

...
Српске новине >>>>

Translate

Претражи овај блог

понедељак, 3. август 2015.

ЗИЛОТИ, И КОМЕНТАРИ (избор)

Ко су зилоти, православни фундаменталисти

Њихова парола је „Православље или смрт”, не признају СПЦ која их сматра расколницима
Новостјеничко сестринство са оцем Акакијем (Фото блог СИПЦ)
„Какви су то ’истинити хришћани’ у Есфигмену, може свако од поклоника Свете горе и св. Хиландара да види кад наиђе покрај Есфигмена и каже тим ’зилотима’ једно људско: Кали мера! – а они вас погледају ’као крме секиру’”, пише у својој књизи о зилотима у Србији умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије. У Српској православној цркви зилоте називају расколницима, јеретицима, ратоборним и искључивим. Зилоти, што на грчком значи „ревнитељи“, готово истим речима описују СПЦ коју називају „државна црква“. Свештеник Стефан Николић објашњава да монаштво и верници „ревнитељи“ у Србији не признају СПЦ.
– С њима смо прекинули свако црквено општење, али то никако не значи да смо с њима прекинули људске или чак пријатељске односе. У лику данашње званичне екуменистичке СПЦ не препознајемо ону предратну српску цркву којом су началствовали последњи српски канонски патријарси: Димитрије, Варнава и Гаврило – каже отац Стефан.
Зилоти се, како наглашавају, боре за чистоту православне вере. Све православне помесне цркве, осим њихових које називају „истинским православним црквама“, по њиховом мишљењу су почетком 20. века поклекле пред искушењима: нападима комунистичких власти, променом црквеног календара, екуменизмом и „црквеним модернизмом“.
За саговорника „Политике” из Српске православне цркве, који није желео да буде именован, зилотизам и „истинско православље“ је више друштвени феномен, пре борба против савременог света, модернизма и глобализма и страх од њиховог утицаја, него питање религије и њене одбране.
– Разлика у учењу између СПЦ и њих готово да и нема. Они, на пример, погрешно тумаче да је исправно само крштење погружавањем, потапањем крштаванога у воду, а не признају крштење обливањем, које се чешће примењује у СПЦ, али које је исто тако канонско и древно, као и крштење потапањем у воду. За СПЦ, као и за друге православне цркве, они су расколници и ми с њима немамо никаквих контаката, али не због нас, него због њих, јер они одбијају да се врате у окриље Цркве. Свако ко не прихвата устројство цркве је у расколу, па тако и они. У народу имају мали утицај – наводи наш саговорник.
Семе зилотског покрета у Србији посејано је из светогорског манастира Есфигмена, који се, иначе, налази у суседству Хиландара. Есфигменски монаси одвојили су се од Васељенске патријаршије седамдесетих година прошлог века, када је неколико православних помесних цркава прешло на грегоријански календар. „Ревнитељима“ су се придружила тројица српских монаха 1995. године, у време када су светогорски зилоти протестовали због одласка васељенског патријарха Вартоломеја у Рим, у посету папи. Један од ове тројице српских монаха, отац Акакије, 1996. године вратио се у Србију и на Фрушкој гори, у близини манастира Нова Раваница, основао прву монашку породицу. Данас постоји и женски манастир, на Кучајским планинама, неколико парохија с параклисима и неколико стотина верника. Своју цркву називају Српска истински православна црква (СИПЦ) и она је, како објашњава отац Стефан, под привременим окриљем Грчке истински православне цркве.
На улазу у готово све зилотске манастире истакнута је црна застава с крстом и натписом „Православље или смрт“. Отац Стефан каже да су такву заставу користили православни устаници у време турске владавине и да је она симболизовала спремност устаника да за слободу дају живот. Слично значење има и застава која се вијори у зилотским манастирима, а први су је истакли есфигменски монаси седамдесетих година прошлог века, када су се одвојили од Васељенске патријаршије, због чега су се нашли под полицијском опсадом. Уз такву паролу и одбијање било каквих контаката с другим црквама и верским заједницама не чуди што многи зилоте називају фундаменталистичким и ратоборним струјама у православљу.
– Такав назив је неоснован јер нема ниједног случаја где су истински православни хришћани у својој борби за православну веру употребили силу. Такође, наш грађански, световни или људски однос према човеку било које вере је толерантан и пријатељски али као што то налаже наша православна вера и свети канони православне цркве ми не можемо да имамо било какво црквено – молитвено општење са онима који су неправославни – тврди отац Стефан.
----------------------------------------------
Како се сестринство манастира Стјеник одвојило од СПЦ
Једини женски зилотски манастир, Нови Стјеник, налази се недалеко од Бора, у Кучајским планинама, на локацији Микољски камен, а основало га је сестринство манастира Стјеник из Жичке епархије. У октобру 2003. године игуманија манастира, Ефросинија, сестринство и искушенице послале су писмо надлежном архијереју, владици Хризостому, али и свим другим епархијама СПЦ. „Обавештавамо епископат, свештенство и монаштво у јурисдикцији Српске православне цркве да наш манастир Стјеник (целокупно сестринство) прекида свако молитвено општење с вама“, написале су монахиње. Убрзо су, уз помоћ полиције, избачене из манастира, неко време проводе на планини Јелици и у приватним кућама, док на неприступачном терену Кучајских планина није подигнут њихов манастир.
Јелена Беоковић, објављено: у Политици ... 01/05/2010

КОМЕНТАРИ

Quintus Tertullianus | 30/04/2010 22:40
Био сам у посети манастиру Есфигмену 1987 са туристом из Италије,на улазу у манастир пресрео нас је један монах и упитао одакле смо одговорили смо му мој италијански сапутник је рекао да је он православац,пошто је мало кудио папу монах ме је позвао и сместио за трпезу пошто је било време вечере,Италијан је морао остати напољу и позван је унутра за трпезу тек кад су сви завршили са веома скромним оброком.
...
SPC vernik iz dijaspore | 30/04/2010 23:25
Mora se naglasiti sledece:
"Pravoslavlje ili Smrt" ne znaci "ili cete biti pravoslavne ili cemo vas pobiti" vec znaci "ili cemo biti pravoslavni ili nas ubijte". Znaci u toj paroli ne treba traziti nikakve javne ili skrivene pretnje bilo kome i bilo cemu. To je samo izraz revnosti koje i mi obicni vernici SPC (koji smatramo da je raskol najveci greh) upraznjavamo. Puno pozdrava svima.
vasa  | 30/04/2010 23:34
Ziloti su savest SPC. Oni moraju da postoje - i to u obliku i kojem sami zele da se organizuju. Bez njih bi se celo nase Srpsko Pravoslavlje pretvorilo u "pozlacene" vladicanske dvore, sa svestenicima-biznismenima u italijanskim cipelama i za volanima brzih nemackih kola... oni stoje kao znak istinske nekorumpirane Pravoslavne Vere i upozorenja nasim crkvenim politicarima/svestenicim ... i zato su nam vise nego potrebni!
george wordy  | 30/04/2010 23:47
SPC jeste drzavna crkva pod jurisdikcijom kapejulovske resorske sluzbe za zastitu naroda.
(...)
Н  | 01/05/2010 00:49
А зашто су фундаменталисти? Јел пуцају у људе, бацају бомбе и подмећу експлозив или се само не слажу са општим мишљењем СПЦ. Оптужити неког да је фундаменталиста је веома тешко и то треба поткрепити неким доказима. Није довољно само рећи. Док по Србији вршљају свакаве западно створене секте и уништавају наш народ ви групу православаца називате фундаменталистима.
Zilot  | 01/05/2010 01:23
"У лику данашње званичне екуменистичке СПЦ не препознајемо ону предратну српску цркву". Nisu krivi Ziloti sto vodjstvo SPC planira da se "integrise" sa Vatikanom. Ziloti upozoravaju da ce se ovim tempom SPC pokatoliciti. S obzirom na obavestenost srpskih vernika, za par godina niko nece ni primetiti da je vrhovni verski vodja od patrijarha postao rimski papa. Mi rekosmo i dusu spasismo.
Vladimir  | 01/05/2010 01:23
A sta bi sad odjednom sa slobodom veroispovesti?!
Da je clanak o mormonima ili jehovinim svedocima onda bi sigurno pisali da imaju pravo da veruju kako hoce i osecalo bi se u tekstu da ste na njihovoj strani. 
A ove nase, samo sto zele da ocuvaju ono strogo, starovremsko pravoslavlje, naslikaste ovde maltene kao da su krenuli redom da kolju svakoga ko nije sa njima, skoro kao da su papisti!
Pustite bre ljude na miru a ako se ne svidjaju ovim sadasnjim tzv. vladikama koji ih proganjaju, neka te vladike shvate da biti Srbin ne znaci biti samo njima pokoran i davati im pare i sakom i kapom vec da nas ima i ateista a i ovakvih koji zele da zive ovako strogo pravoslavno. 
Ima nas svakakvih i treba da budemo tolerantni prema svima!
A ovi danasnji vlasnici Crkve su gori u svojim dogmama nego sto su bili komunisti 45. Samo, srecom, ne mogu da streljaju! Inace, tesko da bi iko preteko ako bi Atanasije odredjivao ko je pravoveran a ko je za odstrel!
Komsija iz Bloka  | 01/05/2010 01:47
Cemu crkva (samim tim i ziloti) i organizovana religija uopste kada bog, kako ga uobicajeno definisemo, ne postoji u smilsu da nema nikakav efekat na zivot ljudi i materiju u kosmosu? Molite se necemu sto nepostoji, a sto je jos gore kaznajavate sebe i druge spram bozijeg zakona. To je samomucenje. Potpuno detinjasto i nepromisljeno. 
Mozete imati jaku veru da nege u galaksiji Andromeda postoji tanjir pun spageta koji kruzi oko najvece zvezde. To niko na planeti Zemlji ne moze niti opovrnuti niti dokazati da je tacno. Jednostavno verujete u takvu stvar. Kakva korist od toga?
Boga nema, opustite se i mirno spavajte.
С. Петровић | 01/05/2010 02:03
Ако Св. Архијерејски Сабор на садашњем заседању под хитно не реши горућа питања у СПЦ изазвана модернистичким екуменизмом, рушењем богослужбеног поретка и девијантним догматским учењима од стране појединих епископа, онда ће све више и више народа приступати Зилотима. Велика је вероватноћа да може доћи и до раскола у СПЦ. Једна страна ће се определити за Бриселски екуменизам, а друга за очување вековних вредности Св. Православне вере. Неприродна ситуација у СПЦ, где је Синод изнад Сабора и где је скоро сваки епископ ПАПА у својој епархији, рађа зилотизам који у суштини није лош, јер значи ревновање. Дакле господо епеископи, вратите се саборном начину одлучивања и повињавајте се одлукама Св. Арх. Сабора и неће бити проблема!
Dijaspora  | 01/05/2010 04:51
Budimo realni nisu oni samo problem. Ne znam koliko su upuceni nasi u Srbiji ali sbska pravoslavna crkva u dijaspori pretezio americi nema isto ucenje kao SPC iz beograda.

Mnogo se toga promjenilo od onog momenta kad su Srbi u Srbiji mahom postajali komunisti vi voljeli tita vise no kralja. Isto velik problem je storio i sam tito kada je slao par epreko SPS (beograd) u dijasporu da se grade nove crkve koje ce biti opozicija onima koje su izgradili protjerane porodice cetnika.

Medjutim tu s ene moze nista uraditi zato sto Srbi kao narod i nisu bas privrzeni crkvi. Juce najvece komuniste danas su najveci vjernici.

A i ona tuca svestenika je prava sramota. Prava crkv abi razrijesila dusnosti svakog svestenika koji se okrenuo sili bez obzir abio li on u ravu ili ne.

Ali mis smo Srbi i nista nam nije sveto!
Алекса  | 01/05/2010 07:57
Ђаво је многе споплео својим тајновитим мисаоним замкама. Та духовна, мисаона борбу воде сви људи, али многи ње нису свесни. Лоше мисли у које спадају мисли које нас наводе на погрешан пут или грех, стално надолазе. Човек се стално тестира на којој је страни, да ли на страни Добра или на страни зла.
Није лако бити и остати Православан. Неки нагну у лево а неки у десно. На обе стране је провалија стога је средњи пут, који Господ објављује у Јеванђељу, златан пут који води у Живот вечни.
Нека и њима Господ да разума да се уразуме, покају и врате мајци Цркви. Јер коме Црква није мајка, томе ни Бог није отац.
LjiljanaNl  | 01/05/2010 08:24
Na njihovoj sam strani. SPC je postala smejurija. Bas hriscanski, nema sta. Izbaciti zene sa policijom.
Ацо  | 01/05/2010 08:45
У Православној пракси а и у литератури је одавно позната појава која се зове прелест (духовна обмана).Раније је обично јављала код подвижника које воде духовну борбу па у тој борби падну.У последње време обично се јавља код почетника као што су Акакије и Стефан који после касног обраћења у Православље крену превише нагло и почну да се баве стварима које нису у њиховом домену.То су углавном разна питања црквеног уређења, ко шта ради, екуменизам, а наставља се нападима на Цркву, Владике итд.Углавном сви почетници (10-15 година духовног живота) раније или касније пролазе кроз ту фазу.Неке она више захвати а неке само окрзне. Ове овде је очигледно добро захватила.
Засигурно почиње тако што ђаво убаци поједнине мисли човеку типа како је потребно да се решавају светски проблеми, проблеми у Цркви итд. и ако овај прогута удицу, онда он почне да човека навлачи све више и више.
На крају ако се човек не отрезно отпадне од богоспасавајуће Цркве и Живота вечног. Нека на Господ чува од прелести.
Алекса  | 01/05/2010 08:58
Драга сестро ЉиљанаНИ. Када би ти знала шта си сада рекла и како си тешке речи изрекла на Христову Цркву, која је тело Христово на земљи, од страха би пала у несвест. Чувај језик свој јер је Господ рекао да ћемо дати одговор за сваку празну реч коју изговоримо а камоли за разбијање тела Његовог на земљи. Не би ме чудило да не тебе после оваквих изава наиђу тешка искушења. Нека ти Господ подари мудрости да у духовном животу идеш путем спасења које у посту, молитви, покајању и смирењу. Нико горд неће ући у Царство Небеско. Само смирени и кротки духом. Они који тамо дођу неприпремљени и са таквим духом који стално тражи неку грешку, неку ману, нешто лоше и који би и самом Богу рекли "Знаш, ово ниси добро направио. То би требало овако, чекај ја да ти покажем", сами ће изаћи напоље, стидећи се својих мисли, јер њихове мисли не одговарају средини у којој су се нашли. Имај на уму да је тамо комуникациија мислима. Свако види мисао другог човека. А где другде могу отићи? Зна се где.
(...........)

Нема коментара:

Постави коментар

СУРБИТА Диз

Претраживач: ПоРтАл | Сазвежђе З

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.