...

...
Српске новине >>>>

Translate

Претражи овај блог

среда, 12. август 2015.

Батино дрво







НИЗОМ културно-уметничких приредби посвећених великану српског глумишта Данилу Стојковићу који је преминуо 2002. године, у Врњачкој Бањи одржавају се шести по реду "Дани Бате Стојковића" који су и ове године, уочи традиционалног 39. фестивала филмског сценарија, окупили велики број Батиних пријатеља - глумаца, књижевника, ликовних и музичких уметника, врњачких и свих других поштовалаца лика и дела Бате Стојковића. 
Овогодишње "Батине дане", на врњачкој летњој позорници која од 2010. године такође носи име великог глумца, у понедељак увече је после кратке беседе Родољуба Џамића, председника врњачког парламента, пригодним стиховима - специјално написаном поемом "Од чубурске калдрме до небеских висина", отворио овогодишњи домаћин манифестације глумац Милан Цаци Михаиловић.
На Летњој позорници потом су, пред великим бројем посетилаца, глумице Јелица Сретеновић и Јелена Гавриловић извеле позоришну представу "Свлачење", рађену по тексту Мирјане Бобић Мојсиловић која је и лично поздравила публику. За ову прилику, отворена је и изложба портрета највећих српских глумаца које је, у оловци, мајсторски урадила млада ликовна уметнице Александра Јеловић из Кикинде. Врњчанима и њиховим гостима и овог лета још једном је приказан и легендарни аутобус из филма "Ко то тамо пева", а који је и овог пута постављен на врњачком Тргу културе као - покретни бифе.
Јуче око поднева, у централном врњачком парку још једна свечаност Бати Стојковићу у част. У присуству Батине супруге Олге и општинских челника, Батине колеге и пријатељи Мира Бањац, Милица Краљ и Милан Цаци Михаиловић, као и глумци натуршчици - Никола Џамић и Мирољуб Трошић, иначе популарни ликови Јакоје и Ђода из серије "Село гори", засадили су садницу црвеног храста и тиме засновали будући Парк великана. У овом парку убудуће, сви знаменити Срби који су на било који начин везани за Врњачку Бању имаће, такође - своје дрво.
- Волео бих да овај храст израсте и буде горостасан бар као што је то био Данило Бата Стојковић - кратко је изразио своје усхићење Милан Цаци Михаиловић, садећи младу стабљику црвеног храста.
Као домаћин, Цаци Михаиловић је синоћ имао и своје вече на Летњој позорници, а гости су му били такође легендарна Мира Бањац, Милица Краљ и младе музичке уметнице - Ана Радоичић на флаути, и Маја Вучковић за клавиром.
Шести "Батини дани" завршавају се вечерас књижевном вечери на којој уз Цација учествују и Милица Краљ, Александра Ћосић, Уна Белошевић и Петар Михаиловић, после чега следи позоришна представа "Кокошка" у извођењу Градског позоришта из Јагодине.
У ПОСЕТИ СЕЛУ
СВИ учесници овогодишњих "Батиних дана" јуче су у паузи између бројних пратећих манифестација посетили и село Гоч, на оближњој истоименој планини, где је одмах после Другог светског рата Бата Стојковић као дечак долазио у посету свом старијем брату Живораду, који је у овом селу био учитељ и с мештанима 1947/48. (са)градио школу. Пошто у селу готово да и нема подмлатка, школа је данас запуштена али, како смо чули, локална власт ће је ипак обновити и преуредити у дечје излетиште и одмаралиште.


Расте и Батино дрво | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

СУРБИТА Диз

Претраживач: ПоРтАл | Сазвежђе З

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.